Carré Fonds


Betekenis Carré

Geschiedenis van een circustheater

Indien gij het grootsche gebouw aan den Amstel binnentreedt, besterft het woord “paardenspel” u op de lippen (…). Het is een paleis, dat u door zijne afmetingen niet alleen, maar door zijne inrichting aan iets vorstelijks doet denken. Breede toegangen, gemakkelijke trappen, fraaie koffiekamers en foyers – en dan de hoofdzaak: eene kleurrijk gedecoreerde zaal, imposant door hare wijdte en hoogte.
(Nieuwe Rotterdamsche Courant, 3 december 1887)

130 jaar geleden trokken de leden van de markante circusfamilie Carré met hun paardenspel door heel Europa en deden vanaf 1864 ook Nederland aan. De hartelijke ontvangst die het circus hier ten deel valt, is voor Oscar Carré reden juist Amsterdam tot thuishaven te maken en in 1887 aan de Amstel een stenen paleis te laten bouwen, een circusvorst waardig.

Maar niet alleen het circus blijkt uitstekend in het gebouw te gedijen. Dankzij de vooruitziende blik van Oscar Carré begint het stenen circus met succes aan een tweede leven als variététheater, al snel gevolgd door revue, toneel en operette. In de loop van haar 130-jarig bestaan heeft Koninklijk Theater Carré alle mogelijke gedaantes aangenomen: van circus- tot toneelarena, van operahuis tot operettetheater, van balletpodium tot Broadway in Carré, van (ijs)revuepaleis tot poptempel, van bokszaal tot kerkgebouw. Parallel daaraan heeft Carré een bonte stoet artiesten en bespelers aan zich voorbij zien trekken: van Heintje Davids tot Hans Klok, van Snip&Snap tot Sammy Davis jr, van Herman Heijermans tot Toon Hermans, van The Jackson Five tot De Jantjes, van Louis Andriessen tot André van Duin, van Porgy&Bess tot Petticoat, van Buziau tot dominee Buskes, en van Cats tot Kerstcircus.

Naast perioden van grote bloei heeft Carré ook diepe dalen gekend. Meerdere malen hangt het voortbestaan van het theater aan een zijden draadje en in 1968 dreigt zelfs de slopershamer. Carré zou moeten plaatsmaken voor een hotel, een badinrichting, een autopaleis of zelfs een huis van bewaring. 

Maar zover is het gelukkig nooit gekomen. Carré staat na meer dan 130 jaar nog steeds fier overeind. Hoe dat mogelijk is, kunt u nalezen in het jubileumboek Een plek om lief te hebben, geschiedenis van Carré. Het boek, geschreven door Mariëtte Wolf, kwam uit op 3 december 2012, de exacte jubileumdatum, uit. Het boek is te koop in diverse boekhandels en via onze merchandisepagina.

De betekenis van uw bijdrage aan Carré Fonds
Het Carré Fonds ondersteunt Koninklijk Theater Carré onder andere op het gebied van theaterinnovaties en monumentbehoud, waardoor het historische, monumentale gebouw met al haar geschiedenis in stand wordt gehouden. Wilt u inzien welke projecten nog meer dankzij het Fonds gerealiseerd zijn binnen dit thema, kijk dan hier. Nieuwsgierig naar de toekomstige projecten die Carré wil realiseren, kijk dan hier. Bijdragen aan een van deze projecten? Dit kan als donateur via een structurele bijdrage, of door het doen van een eenmalige donatie.Ivo Niehe vraagt 5 minuten van uw tijd voor het Carré FondsDocumenten


Bekijk hier de Carré Fonds brochure

Bekijk hier het Carré Fonds beleidsplan 2020

Bekijk hier het Carré Fonds jaarverslag 2018