Carré Fonds


Dankzij uw hulp - Theaterinnovaties & monument

Voor het continueren van de toegankelijkheid en zelfstandigheid van het erfgoed Koninklijk Theater Carré als modern theater zijn investeringen nodig. Investeringen die Carré helpen de veelzijdigheid van het gebouw als enige stenen circusgebouw in Nederland en als groot, modern theater open te stellen om zo ook in de toekomst het bijzondere karakter van het volkstheater te behouden.

Door innovatie in techniek en gebouw houdt Carré traditie in stand, maar kijkt zo ook naar de toekomst. Of het nou gaat om de nieuwste technische hulpmiddelen voor onze afdeling theatertechniek, als de aankleding van ruimtes in het voor- en achtergebouw. De volgende projecten op dit gebied zijn mede dankzij het Carré Fonds en haar partners tot stand gekomen.

Vernieuwing koepeldak monument
dak
In 2019 staat Koninklijk Carré Theater een forse investering te wachten in de monumentale buitenkant van het theater: de restauratie en verduurzaming van het monumentale dak. Deze investering zal niet direct bij dragen aan een hoger bezoekersaantal, maar is noodzakelijk om het monumentale gebouw in stand te houden en daarnaast een grote moderniseringsslag te slaan. Met de zinken dakbedekking die Carré voor ogen heeft, kan het theater maar liefst 60 jaar vooruit. Tevens wordt het dak hiermee in originele staat teruggebracht; Oscar Carré koos voor soortgelijk materiaal. Ook op andere gebieden wil Carré zo duurzaam mogelijk deze restauratie ingaan, zowel qua materiaalgebruik als het plaatsen van zonwering.

Uitbreiding geluidsinstallatie theaterzaal
geluidsinstallatieextra
In 2014 heeft Koninklijk Theater Carré met behulp van een donatie van het Carré Fonds en Stichting Nh1816 een nieuwe geluidsinstallatie aangeschaft voor de theaterzaal. Door deze investering is de grote zaal flexibeler te gebruiken rondom grotere (meerdaagse) voorstellingen en is de geluidservaring flink verbeterd. Om het geluid ook bij nieuwe vormen van programmering (zoals semi-seated concerten) en aan huidige en toekomstige eisen te kunnen aanpassen, heeft het Carré Fonds geinvesteerd in extra speakers welke aan weerszijden van het podium in de manteau geplaatst worden, waardoor de geluidsbeleving van de bezoekers ook bij speciale opstelling optimaal blijft.

Dimmers toneellicht
dimmers
Op de vierde verdieping van Carré, in een aparte ruimte achter de zaal, staan de dimmerkasten met daarin de dimmers die verbonden zijn aan alle zaal- en toneellampen. Dankzij een bijdrage van het Carré Fonds zijn de oude dimmers in de zomer van 2017 vervangen door een nieuwe variant met veel meer mogelijkheden. Zo is de flexibiliteit van het systeem vele malen groter, is er een snellere connectie met de lichtcomputer beneden in de zaal en wordt er minder stroom verbruikt. Het nieuwe systeem is op de toekomst gericht en kan zich aanpassen naar gelang de toekomstige ontwikkeling in de ‘theaterlicht-markt’.

Draadloze headsets Techniek

headsets
Dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Carré Fonds heeft onze afdeling theatertechniek nieuwe draadloze headsets aan kunnen schaffen. Dankzij deze headsets kan het team van theatertechniek voortaan nog efficiënter met elkaar communiceren, terwijl ze zich op meerdere locaties binnen het gebouw bevinden. Daarnaast wordt het werk veiliger, omdat men beide handen vrij heeft en niet meer gelimiteerd is door de bedrading van de apparatuur.

Restyling Amstelfoyer & Carré Atelier

indenokcarreatelier
Koninklijk Theater Carré heeft de nieuwe foyer In de Nok, de voormalige Amstelfoyer, op 7 november 2016 officieel geopend. De inrichting is gemoderniseerd, maar het voor Carré zo kenmerkende spantendak is bewaard gebleven.  De verbouwing is mogelijk gemaakt door haar partners Wereldhave, Heineken en Stichting Nh1816. Daarnaast heeft het Carré Fonds dankzij haar donateurs met een grote gift bijgedragen aan de realisatie van dit project.  De foyer bevindt zich op de bovenste verdieping van het theater en biedt een prachtig uitzicht over de stad. De ruimte wordt behalve als foyer, op voorstellingsavonden ook als derde restaurant gebruikt. Daarnaast is de ruimte voor relaties af te huren als speciale plek voor een vergadering, (zakelijke) bijeenkomst of borrel.
Ook de vide is onder handen genomen en gaat tegenwoordig door het leven als het Carré Atelier. Deze ruimte is tijdens de verbouwing zo ver mogelijk ingericht om voortaan als permanente ruimte voor kennisoverdracht en talentontwikkeling te opereren.

Geluidsvoorziening Slechthorenden
geluidsvoorzieningslechthorenden
Dankzij een prachtige schenking vanuit de koepelstichting Ars Donandi en het daarbij aangesloten Russell-ter Brugge Fonds aan het Carré Fonds, heeft Koninklijk Theater Carré in 2016 nieuwe apparatuur ten behoeve van de geluidsvoorziening voor slechthorenden aan kunnen schaffen. Slechthorende mensen zonder én met gehoorapparaat kunnen nu meegenieten van een optimale voorstellingsbeleving.

Manteau en trekkenwand op toneel

trekkenwand
In 2015 hebben we ingrijpende aanpassingen rondom het toneel gedaan. Het toneelbeeld is vergroot en het punt waarop artiesten op het toneel staan is naar voren verplaatst. Hierdoor zijn de zichtlijnen verbeterd, en hebben meer mensen beter zicht op de artiest. De algehele theaterervaring is hiermee, voor bezoeker en bespeler, nog beter geworden dan deze al was.

Geluidsinstallatie
geluidsinstallatie
In 2014 is de nieuwe geluidsinstallatie in gebruik genomen. Deze is door een schenking van de aan de verzekeraar gelieerde Stichting Goede Doelen Nh1816 tot stand gekomen. De samenwerking met Nh1816 gaat verder, ook naar de toekomst.

Verbouwing foyers en realisatie Grand Café Carré

carrecafe
Tijdens het Goed Geld Gala op 5 februari 2013 schonk de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, één miljoen euro aan Koninklijk Theater Carré voor een ingrijpende verbouwing van de foyers. Hierdoor konden twee foyers verbouwd worden tot een moderne en aantrekkelijke ruimte en is er een derde restaurant bij gekomen. Op 29 oktober 2014 opende Herman van Veen de nieuwe foyers en het Grand Café Carré.

Voorhal
voorhalvoorverbouwing
Vanuit het Fonds Vrienden van Carré, aangevuld met een donatie uit het Fonds Instandhouding is een donatie gedaan voor de verbouwing van de voorhal. Dankzij deze verbouwing is de voorhal overzichtelijker en de nieuwe verkoopbalie is voor de gasten en het verkooppersoneel gebruiksvriendelijker. De voorhal is daarmee in lijn met de verbouwde rondgang en foyers.

Kroonluchters
kroonluchter
In het verleden werd Carré door kroonluchters verlicht. Dankzij een bijdrage van ‘de Vrienden van Carré’ hebben wij in samenwerking met Swarovski nieuwe kroonluchters in de zaal teruggebracht.

En ook.......
boardroom
De boardroom is gerenoveerd en de logestoelen zijn opnieuw gestoffeerd. Ook is het toneel opgeknapt ten behoeve van het 125-jarig jubileum. Vanuit het Vriendenfonds zijn de spots en toneelverlichting gerenoveerd en hebben de liften in het achterhuis en toneeltoren een aanpassing ondergaan. Ook is dankzij het Vriendenfonds het balkon gerenoveerd.

Ook een bijdrage leveren aan de instandhouding van Koninklijk Theater Carré?

Kijk hier voor de verschillende mogelijkheden om een donatie te leveren.
Wilt u weten welke projecten Carré en het Carré Fonds op hun wensenlijst hebben staan op het gebied van theaterinnovatie & monument? Kijk dan hier.

Persoonlijk contact?

U kunt ook direct contact opnemen met Harriëtte, Eline of Thierry.
M fonds@carre.nl / T 020 524 9420 / 424
Meer contactgevens vindt u hier.Ivo Niehe vraagt 5 minuten van uw tijd voor het Carré FondsDocumenten


Bekijk hier de Carré Fonds brochure

Bekijk hier het Carré Fonds beleidsplan 2019

Bekijk hier het Carré Fonds jaarverslag 2018