Carré Fonds


Historie

Historie Carré Fonds
In 1991 is het Carré Fonds opgericht (toen onder de naam Stichting tot Instandhouding Koninklijk Theater Carré), door een aantal vooraanstaande Amsterdammers. Zij initieerden dit fonds om de grote verbouwingen in de jaren 1991-1993 te financieren.

In 2010 zijn twee andere Carré gerelateerde stichtingen - de Stichting Theaterproducties en de Stichting Vrienden van Carré - in het Carré Fonds opgegaan. Hierdoor heeft een krachtige bundeling plaatsgevonden in de doelstellingen en de daaruit volgende activiteiten van het Carré Fonds. Een dominante focus op de funding voor toekomstige investeringen in het monument en technische innovaties, voor bijzondere theaterproducties en voor talentontwikkeling. Het Carré Fonds richt zich op particulieren, fondsen en bedrijven door middel van actieve fondsenwerving.

Historie Koninklijk Theater Carré

129 jaar geleden trokken de leden van de markante circusfamilie Carré met hun paardenspel door heel Europa en deden vanaf 1864 ook Nederland aan. De hartelijke ontvangst die het circus hier ten deel valt, is voor Oscar Carré reden juist Amsterdam tot thuishaven te maken en in 1887 aan de Amstel een stenen paleis te laten bouwen, een circusvorst waardig.

circuspaardenMaar niet alleen het circus blijkt uitstekend in het gebouw te gedijen. Dankzij de vooruitziende blik van Oscar Carré begint het stenen circus met succes aan een tweede leven als variététheater, al snel gevolgd door revue, toneel en operette. In de loop van zijn 129-jarig bestaan heeft Koninklijk Theater Carré alle mogelijke gedaantes aangenomen: van circus- tot toneelarena, van operahuis tot operettetheater, van balletpodium tot Broadway aan de Amstel, van (ijs)revuepaleis tot poptempel, van bokszaal tot kerkgebouw.

Herleef het verleden - volg een rondleiding in Carré!
Koninklijk Theater Carré staat na meer dan 129 jaar nog steeds fier overeind. Hoe dat mogelijk is, kunt u nu te weten komen in Koninklijk Theater Carré zelf door een rondleiding te volgen. Onze rondleiders, velen al decennia werkzaam en ondertussen zelf onderdeel van de historie, hebben veel kennis over ons prachtige theater en zullen al uw nieuwsgierige vragen met de mooiste anekdotes kunnen beantwoorden.
Kijk op de website van Carré voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding.

colibrisDe Carré-archieven inzien?
Dit kan, en wel in het Stadsarchief Amsterdam. Het volledige archief van 130 jaar Carré is opgenomen in de online-catalogus van het Stadsarchief, en is voor iedereen gratis in te zien. Ook was van 10 maart t/m 11 juni 2017 de expositie ‘130 jaar Carré’ te bezoeken in het Stadsarchief, ter ere van het 130 jarig bestaan van Carré en het voltooien van de inventarisatie. De expositie toonde de meest bijzondere stukken uit het omvangrijke archief: foto’s, affiches en documenten, maar ook historische filmbeelden.


De expositie en het online toegankelijk maken van de Carré-archieven zijn mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Carré Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en het VSBfonds.

Doneer aan het Carréfonds


Vul a.u.b. uw voornaam in.
Vul a.u.b. geldige tussenvoegsels in.
Vul a.u.b. niet in.
Vul a.u.b. uw achternaam in.
Vul a.u.b. een geldig e-mailadres in.
Vul a.u.b. een geldig bedrag in.


Ivo Niehe vraagt 5 minuten van uw tijd voor het Carré Fondsdocumenten


Bekijk hier de Carré Fonds brochure

Bekijk hier het Carré Fonds beleidsplan 2017

Bekijk hier het Carré Fonds jaarverslag 2016