Carré Fonds


Musicals

Overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar in de jaren '20 van de vorige eeuw al een bruisende musicalcultuur was ontstaan, kwam de musical Porgy en Bess op 19 mei 1956 als eerste musical in Carré naar Nederland. Niet lang daarna, op 23 mei 1960, beleeft 'de eerste geheel Nederlandse musical' alle wegen gaan naar Amsterdam haar debuut in Carré met vijf voorstellingen. Vanaf dat moment is het genre musical onlosmakelijk verbonden met de signatuur van Koninklijk Theater Carré.

myfairlady1960Aanzienlijk langer staat de Nederlandse versie van de hitmusical My Fair Lady op de planken. Deze musical zag op 1 oktober 1960 het licht tijdens haar première in het Rotterdamse Luxor. Vanwege het daverende succes verplaatste de musical al gauw naar het twee keer zo grote Carré om uiteindelijk ruim zevenhonderd keer te schitteren in deze uitvoering.

Dat het genre musical geen eendagsvlieg is wordt wederom bewezen tijdens het eeuwfeest in 1987, waar Koninklijk Theater Carré haar zelfgeproduceerde versie van de musical Cats ten tonele brengt. Het enorme succes luidde het begin in van een nieuwe bloeitijd voor de musical in Nederland en in Carré. Dankzij het zogenaamde 'cats-effect' - de ontwikkeling in de amusementswereld waarbij musical hoogtijdagen beleefd - is Carré vanaf 1988 vooral het domein van de musical, met de onemanshow en het Wereldkerstcircus op een goede tweede en derde plaats. De productie van Cats was een inmmens financieel risico, vooral omdat de musical exclusief in Carré te zien was. Om dit risico te dekken en alles in goede financiele banen te leiden, werd eind 1986 de Stichting Carré Theater Producties opgericht. Deze stichting is in 2010 gefuseerd met de Stichting Vrienden van Carré (opgericht 1986) en Stichting tot Instandhouding Koninklijk Theater Carré (opgericht 1991) tot het huidige Stichting Carré Fonds.

Ook in het heden blijft het Carre Fonds een belangrijke speler op het gebied van musical in Carré. Zo droeg zij onder andere bij aan het realiseren van een speelperiode in Carré van de broadway-musical PIPPIN (2016) en de musicalklassieker Sunset Boulevard (2018) met orginele Engelse cast en 16-koppig orkest.

U kunt ook een bijdrage leveren aan bijzondere theaterproducties in Koninklijk Theater Carré.
Kijk hier verder voor de mogelijkheden om aan te sluiten als donateur of partner!Ivo Niehe vraagt 5 minuten van uw tijd voor het Carré FondsDocumenten


Bekijk hier de Carré Fonds brochure

Bekijk hier het Carré Fonds beleidsplan 2020

Bekijk hier het Carré Fonds jaarverslag 2018